Ingredience:
200 ml namočených rozinek
80 ml sekaných vlašských ořechů
šťáva z 1 velkého pomeranče
100 ml cukru
130 ml změklého másla
180 ml zakysané smetany
2 vejce
500 ml polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
tuk a strouhanka na formu
Přeliv:
šťáva ze 3 velkých pomerančů
120 ml cukru
podle chuti rum (cca 1 dl)
Příprava:
Polovinu rozinek nasekáme, polovinu necháme vcelku a smícháme s ořechy a pomerančovou šťávou. Utřeme máslo, vejce, cukr, přidáme smetanu, rozinkovo - ořechovou směs a nakonec po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a nalijeme do ní těsto. Pečeme asi 45 minut ve středně vyhřáté troubě. Během pečení svaříme pomerančovou šťávu a cukr na sladký sirup a vlijeme do něj rum. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a ještě teplou ve formě zalijeme přelivem, tak aby dostatečně protekl. Po vsáknutí necháme vychladit ve formě a teprve potom vyklopíme. Krájíme na řezy a zdobíme neslazenou šlehačkou.