Zde může být text o autorovi
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Babiččina mramorová bábovka

Ingredience:


120 g tuku
200 g moučkového cukru
5 va­jec
200 g hladké mouky
200 g polohru­bé mouky
2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
1/4 l mléka
2 lžíce kakaa
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
moučkový a vanilkový cukr na po­sypání


Příprava:


Změklý tuk napěníme s polovinou dávky cukru, postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna lehká. Přidáme část mouky a mléko a vše promícháme.

Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta. Lehce jej vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem. Asi do třetiny těsta lehce vmícháme prosáté kakao.

Velkou formu na bábovku dobře vytře­me tukem, vysypeme moukou, nalije­me do ní větší část světlého těsta. Pak přidáme těsto s kakaem a obě těsta trochu promícháme vidlič­kou tak, aby vzniklo mramoro­vání.

Formu doplníme světlým těstem, to shrneme více ke krajům a hned vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (mírně vyhřátá). Bábovku pečeme asi 50 minut.

Je-li bábovka již upečená, poznáme vpichem špejle do nejvyššího místa. Vytáhneme-li ji suchou bez těsta, je upečená. Bábovku necháme stát ve formě asi pět minut, pak ji vyklopíme a hned pocukrujeme. Krájíme po vychladnutí.