Ingredience:
120 g tuku
200 g moučkového cukru
5 vajec
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
2/3 balíčku kypřícího prášku do pečiva
1/4 l mléka
2 lžíce kakaa
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
moučkový a vanilkový cukr na posypání
Příprava:
Změklý tuk napěníme s polovinou dávky cukru, postupně přidáváme žloutky a třeme, až je pěna lehká. Přidáme část mouky a mléko a vše promícháme.
Z bílků ušleháme sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme dohusta. Lehce jej vmícháme do těsta současně se zbylou moukou prosátou s kypřícím práškem. Asi do třetiny těsta lehce vmícháme prosáté kakao.
Velkou formu na bábovku dobře vytřeme tukem, vysypeme moukou, nalijeme do ní větší část světlého těsta. Pak přidáme těsto s kakaem a obě těsta trochu promícháme vidličkou tak, aby vzniklo mramorování.
Formu doplníme světlým těstem, to shrneme více ke krajům a hned vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (mírně vyhřátá). Bábovku pečeme asi 50 minut.
Je-li bábovka již upečená, poznáme vpichem špejle do nejvyššího místa. Vytáhneme-li ji suchou bez těsta, je upečená. Bábovku necháme stát ve formě asi pět minut, pak ji vyklopíme a hned pocukrujeme. Krájíme po vychladnutí.